• hello@women4cyber.ro

Women4Cyber ROMÂNIA

Women4Cyber ROMANIA este o inițiativă dedicată promovării, încurajării și sprijinirii implicării femeilor în domeniul securității cibernetice. Lansată de Organizația Europeană de Securitate Cibernetică (ECSO), această mișcare a devenit o fundație privată sub numele Women4Cyber Mari Kert-Saint Aubyn în septembrie 2019.

Experiența și rezultatele pozitive au generat un interes extins pentru crearea unor capitole naționale Women4Cyber în întreaga Europă, toate cu obiective și etică similare. Women4Cyber ROMANIA s-a concretizat ca rezultat al inițiativei unor femei din domeniul IT&C/cibernetic. Conducerea acestei entități este asigurată de Fraga ȚARIUC, președintă, Octavia LOJNIȚĂ – vicepreședintă și Orsolya BAKÓ - vicepreședintă.

Membrii Women4Cyber ROMANIA împărtășesc o viziune comună de a diminua decalajul de gen. Astfel, inițiativa se concentrează pe identificarea, conectarea, dezvoltarea și consolidarea unei comunități a femeilor interesate sau cu expertiză în domeniile IT și securitate cibernetică. Este apreciat sprijinul bărbaților, deoarece doar printr-un efort comun se poate modela un viitor prosper.

1. Statutul Asociației Women4Cyber România
2. ⁠Regulamentul de Ordine Interioară al Asociației Women4Cyber România

Înființarea capitolului național Women4Cyber ROMÂNIA este motivată de necesități precum:

  • Abordarea decalajului de gen: Industria securității cibernetice, ca multe industrii tehnologice, are o disparitate de gen vizibilă. Ajutăm să o rezolvăm, oferind oportunități de mentorat, formare și relaționare special pentru femei.
  • Valorificarea perspectivelor diverse: Diversitatea în orice domeniu poate stimula inovația. În securitatea cibernetică, echipele diverse pot aduce o varietate de perspective pentru a aborda provocările complexe mai eficient.
  • Oportunități de creare de rețele: Oferim femeilor o platformă pentru a se conecta, a împărtăși experiențe și a colabora la proiecte sau inițiative.
  • Educație și formare: Oferim ateliere de lucru, sesiuni de formare și resurse educaționale adaptate nevoilor și intereselor membrilor.
  • Mentorat: Profesioniștii cu experiență pot ghida și sprijini persoanele care vor să își schimbe domeniul de activitate, oferind perspective, sfaturi și oportunități de dezvoltare a carierei.
  • Promovare și conștientizare: Lucrăm cu școli, universități și companii pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța diversității de gen în securitatea cibernetică și pentru a încuraja mai multe femei să o considere o opțiune de carieră.
  • Relevanță națională: În timp ce obiectivele globale ale Women4Cyber sunt europene (așa cum au fost stabilite de către Organizația Europeană de Securitate Cibernetică), capitolul național abordează provocările și oportunitățile specifice regiunii și comunității noastre.

Principalele activități ale Women4Cyber ROMÂNIA

  • Identificarea potențialilor membri ai comunității în diverse medii relaționale profesionale sau personale, și în mediul online.
  • Facilitarea interacțiunii femeilor în formate online sau fizice, în ultimul caz organizate la sediile sponsorilor, instituțiilor publice sau organizațiilor partenere.
  • Crearea unui cadru comun pentru educația non-formală, inclusiv dezbateri, discuții și dezvoltare de idei, invitând experți indiferent de gen, ceea ce va permite schimbul de contacte și vizibilitate în rețea.
  • Promovarea cooperării și colaborării în România și în străinătate, pentru crearea de parteneriate cu medii publice, private, academice și cu societatea civilă care să permită, direct sau indirect, o mai mare vizibilitate la nivel național a talentului și reprezentării intereselor femeilor.